Jag blev inbjuden på toscansk soppa häromdagen och skulle ta med mig ett toscanskt vin till detta. Eftersom jag alltid blandar ihop Toscana och Provence blev det lite svårt att hitta på systembolaget men efter ett försiktigt påpekande från personalen "Toscana ligger väl i inte i Frankrike?" hittade jag rätt. Här ligger det.
Det mest typiska vinet för Toscana är Chianti och är oftast tillverkat på Sangiovese. Förr i tiden såldes vinet ofta i bastinlindade flaskor och var för de flesta mest bekant som på bilden nedan. Det är f.ö. familjen Sopranos favoritvin...
Soppan då. Den var himmelskt god och även om vinet inte var det godaste jag smakat passade det tydligen fint till soppan. Om jag minns rätt var receptet ungefär såhär:
Koka upp 1 liter vatten med 1 stor tärnad morot, 1 hackad gul lök, 2 hackade stjälkselleristavar, 1 paket krossade tomater, 1 buljongtärning och 1 burk Cannelonibönor (påminner om vita bönor), ca 50 g tärnat fläsk, 1 tsk strösocker, 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 msk hackad persilja. Låt allt detta koka UTAN lock i ca 1 timma och låt sedan stå i ytterligare 1 timma. Innan servering ringlas lite olivolja över och lite fint skuren vårlök läggs ovanpå.
Soppan reduceras under den långa koktiden och efter lång väntan är det bara underbara smaker kvar i en fantastiskt matig soppa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar