Jag har kommit i ett stim av långkok och Osso Bucon blev till av en händelse eftersom välsorterade mataffären inte hade lammlägg - då köpte jag kalvlägg istället.
Osso buco är en italiensk gryta med brässerad kalvlägg, jag serverade min med polenta; som kräm, inte som stekt kaka som också är vanligt.
Till 4 pers behövs gott om tid och:
500 gr kalvlägg, I skivor 2 cm tjocka, 1 stor skiva per person
2 msk vetemjöl
2 msk smör
1 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 medelstor lök, grovhackad
2 stjälkar bladselleri
2 morötter, strimlade
2 dl vitt vin
2 msk vetemjöl
2 msk smör
1 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 medelstor lök, grovhackad
2 stjälkar bladselleri
2 morötter, strimlade
2 dl vitt vin
2 kvistar timjan
6 medelstora tomater, klyftade. Alt. burktomater
2 lagerblad
2 dl kalvbuljong
6 medelstora tomater, klyftade. Alt. burktomater
2 lagerblad
2 dl kalvbuljong
Panera köttet i mjölet och stek i smör så skivorna får stekyta. Fräs grönsakerna i lite olja och lägg i lagerblad, ett par kvistar timjan och köttet. Späd med buljong och vitt vin. På med lock och låt koka i ca 2 timmar.
Servera med Polenta (majsmjöl som kokas med vatten under omrörning, se paket för instruktioner - påminner om risotto fast mer finfördelat) och Gremolata (pressa 4 vitlöksklyftor, skalet av en riven citron, 2 msk hackad persilja. Rör ihop och ringa över innan servering).
Gott till: norditalienskt/toscanskt vin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar