söndag 5 december 2010

Neige = Snö



Sista besöket i Frankrike för i år lärde jag mig ett nytt ord: neige = snö. Stora mängder snö och torr, torr köld. Dimman låg tät över höjden och påkvällenvar det sherlokholmeskt vackert. På väg till restaurangen stannade jag till och botaniserade matlyx på Monoprix - där enbart julchokladavdelningen var större än min lokala mathandlares hela kyldisk. Jag hittade både fina och goda grejer för småpengar; ankleverterrin, fikon - och nötmarmelad, mörk-choklad-spread, buljonger, korvar, franskt julbröd och så vin såklart. Årets Beaujolais är slutsåld i Sverige och skall vara bra (själv är jag inte överförtjust) men i Lyon var den långt från slutsåld...


Väl på restaurangen började jag med en blandad tallrik ost och chark. Det är minsann en fin ovana att äta ost både före och efter maten! Jag minns inte exakt vad allt var men den lite randiga smala osten var den godaste Brie jag någonsin ätit. Närmast kameran låg en skinka som smälte i munnen och korven till vänster var lagrad i lite mynta tror jag. Osten i mitten är gjort med mycket vitlök och smakade som en hel gräsäng. Underbart gott! Fibrer och råkost i alla ära men det är gott att leva i Frankrike! Huvudrätten var Anka med ingefärssås och rostad potatis. Efterrätt var inte att tänka på men en liten espresso rundade av fint.

Som tur var kom jag hem som planerat, laga mat kan de i lag syd men snökaos är de inget vidare på att hantera...

Inga kommentarer: