söndag 14 mars 2010

Risotto


Inspirerad av kollegan som skulle laga risotto till helgen tänkte jag att det kunde vara kul att ge sig på ett första försök med den klassiska och lite svårlagade rätten till helgens hembesök.

I Motala har det öppnat en jättesöt ost- och delikatessaffär - Skafferiet. Den hade ett fint litet utbud av ostar och goda tillbehör. Två tjejer har tagit tjänstledigt och satsat, det gillar jag, hoppas det går bra för dem! Jag köpte en liten bit Brie de Maux och en bit Parmesan och på Systemet mitt emot en flaska vitt - Twisted, en av nyheterna nu i vår. Det är ett amerikanskt vin på Pinot Grigio (italienska för Pinot Gris) och det smakade champagne:igt som sig bör.

Risotton gjorde jag på grötris (2 dl) som jag fräste med en finhackad vitlöksklyfta och en halv
finhackad lök. Sedan hällde jag på en halv buljongtärning och 2 dl vin. Under 40 minuter rörde jag långsamt ner 4 dl vatten till detta och när riset var nästan genomkokt hällde jag i 50 g finriven parmesan och lät det bli krämigt. Helt underbart gott!
Till risotton gjorde vi kalvfärsbiffar smaksatta med Salvia och en gräddsky med rivet citronskal, en halv buljongtärning, hackad salvia, 1 dl grädde och 2 dl vitt vin samt några cocktailtomater till servering. Jättegott!

Inga kommentarer: