lördag 27 februari 2010

Udon


Dagen lunch/middag intogs på sushihaket mitt emot Fröken Olsson's Café, bakom Kompassen. Sällskapet ville äta sushi men min raspiga bröstkorg ville hellre ha något varmt och lyckan var total när jag insåg att de serverade udonnudlar! Från början hade jag lite svårt för dem, åt dem på mi noodlebar någon gång (åh, vad jag saknar det stället!) men det var inte förrän förra våren jag uppskattade dem. De ser lite masklika ut men låt inte det skrämma er.
Tyvärr var inte det här rätt hak för udon. Det stod biff på menyn men väldigt lite av den varan och istället crabsticks och isbergssallat i buljongen. Ingen höjdare.

På wikipedia (där jag även snodde bilden ovan) står följande att läsa om udonnudlar: "tjocka nudlar av vete som är vanligt förekommande i det koreanska och japanska köket. Det sägs att udon importerades till japan från Korea via Kina under 500-talet. Denna ursprungliga udon var en 2-3 cm tjock pankaksformad nudel och serverades i en miso-baserad soppa" När jag läste detta mindes jag att jag åt märkliga nudlar i Korea som såg ut just så! Jag föredrar nog spagettiformen, den här koreanska formen gjorde att de fick lite klimp-aktig konsistens. Dumplings till vänster och Udon original till höger.

Inga kommentarer: