4 port.
1 kyckling (1,2-1,5 kilo)
1 msk majsolja
2 tsk liquid smoke
1 tsk salt
1-2 tsk paprikapulver (starkt)
2 msk olivolja
GRÖNSAKER:
6 medelstora potatisar
2 morötter
1 broccolistånd
½ blomkålshuvud
1 rödlök
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 dl svarta oliver (gärna Cerigna)
TILLBEHÖR:
matyoghurt (10 %), ev smaksatt med
lite pressad vitlök
En lätt rätt som sköter sig helt själv i ugnen. Den rökiga smaken kommer
från liquid smoke, röksmak på flaska som fi nns i större livsmedelsbutiker.
Gör så här:
1. Skölj kycklingen och torka med hushållspapper. Dela kycklingen i 8 delar. Dela den först på mitten, uppifrån och ner. Skär sedan loss lårbenet och dela det i lår och ben. Skär till sist bort vingarna och dela bröstet i två delar.
2. Blanda olja och ev liquid smoke i en liten skål och pensla kycklingen på både ut- och in sidan. Salta och avsluta med att strö ett jämnt lager paprikapulver över kycklingen.
3. Olja en långpanna eller form lätt och lägg i kycklingdelarna.
4. Skölj och tvätta potatisen. Dela den i klyftor. Skala och skär morötterna i tjocka skivor. Skölj broccoli och blomkål. Dela dem i mindre buketter. Skala och klyfta löken. Blanda grönsakerna med olja och salt i en bunke.
5. Fördela grönsakerna runt kycklingen. Strö över oliverna och stek mitt i ugnen i 30-40 min. Prova med en sticka, så nära lårbenet som möjligt, att köttsaften är klar och genomskinlig. Servera genast med yoghurt, ev smaksatt med pressad vitlök och salt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar