tisdag 12 februari 2008

Allt-i-ett med röksmak

Jag prenumererar på Allt om mat's nyhetsbrev och då får man rececpt varje vecka. Det blir inte så ofta jag gör något av dem men igår fick jag ett infall. Det var nog enkelkheten som lockade mig, massa grönsaker och goda grejer i en enda form, klart. Smakade fint också och det faktum att jag själv styckade kycklingen med stora kockkniven gjorde att jag kände mig väldigt huslig också.

4 port.

1 kyckling (1,2-1,5 kilo)
1 msk majsolja
2 tsk liquid smoke
1 tsk salt
1-2 tsk paprikapulver (starkt)
2 msk olivolja
GRÖNSAKER:
6 medelstora potatisar
2 morötter
1 broccolistånd
½ blomkålshuvud
1 rödlök
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 dl svarta oliver (gärna Cerigna)
TILLBEHÖR:
matyoghurt (10 %), ev smaksatt med
lite pressad vitlök

En lätt rätt som sköter sig helt själv i ugnen. Den rökiga smaken kommer
från liquid smoke, röksmak på flaska som fi nns i större livsmedelsbutiker.

Gör så här:

1. Skölj kycklingen och torka med hushållspapper. Dela kycklingen i 8 delar. Dela den först på mitten, uppifrån och ner. Skär sedan loss lårbenet och dela det i lår och ben. Skär till sist bort vingarna och dela bröstet i två delar.

2. Blanda olja och ev liquid smoke i en liten skål och pensla kycklingen på både ut- och in sidan. Salta och avsluta med att strö ett jämnt lager paprikapulver över kycklingen.

3. Olja en långpanna eller form lätt och lägg i kycklingdelarna.

4. Skölj och tvätta potatisen. Dela den i klyftor. Skala och skär morötterna i tjocka skivor. Skölj broccoli och blomkål. Dela dem i mindre buketter. Skala och klyfta löken. Blanda grönsakerna med olja och salt i en bunke.
5. Fördela grönsakerna runt kycklingen. Strö över oliverna och stek mitt i ugnen i 30-40 min. Prova med en sticka, så nära lårbenet som möjligt, att köttsaften är klar och genomskinlig. Servera genast med yoghurt, ev smaksatt med pressad vitlök och salt.

Inga kommentarer: